Monday, April 14, 2008

Plaatstrouw

 

Nooit eerder gezien de adder op de Hoge Veluwe. Deze vrouwtjesadder ligt hier toch regelmatig, want het lichaam past precies in een geultje in het mos. Opvallend is het dikke lijf. Dit wordt gemakkelijk verklaard door het feit dat de adder een tweejarige cyclus heeft. Eens in de twee jaar wordt gepaard en deze adder is de winter ingegaan met onvolgroeide embryo's. Ergens in de zomer komen de jongen als volledig functionerende adders in een eivlies ter wereld. Opvallend is wel dat ze eerst nog binnnen enkele dagen vervellen net als de jongen van de gladde slang.

Opmerkelijk is ook dat de fotograaf zich zo ongeveer boven op de adder bevindt. Kan gebeuren zullen we maar zeggen. Erg gevaarlijk is het niet met lange broek en schoenen. Toch had ik de adder verwacht na het vinden van een stukje pitrus in het terrein wat op een wat vochtiger bodem wijst. Een 'dodelijke' combinatie met heide en pijpestrootje.
Posted by Picasa

1 comment:

dP said...

Waarom is het een 'dodelijke' combinatie?
Bedoel je dat in een gebied met én Pitrus én Pijpestrootje én heide bijna altijd zeker adders huizen? En had je er dan puur toevallig nog nooit eerder één gezien?